35 produktów spożywczych, które działają na Twoją skórę lepiej, niż drogi krem. Sprawdź, które z nich znasz!

25.03.2020
Strefa piękna
35 produktów spożywczych, które działają na Twoją skórę lepiej, niż drogi krem. Sprawdź, które z nich znasz!

Zdrowa, promienna i wypoczęta skóra to jedna z piękniejszych ozdób, jakie posiada kobieta. Wymienia się wiele czynników, które mają wpływ na jej stan. Należą do nich m.in. uwarunkowania genetyczne, środowiskowe, palenie tytoniu, nadmierna ekspozycja na słońce, a także dieta. Na niektóre z nich kładziemy większy lub mniejszy nacisk, ale kluczowy jest tutaj czas - im szybciej zaczniemy wielopłaszczyznowo dbać o skórę, tym większa szansa, że uda nam się spowolnić procesy starzenia. Niezależnie od tego ile masz lat, zacznij działać już teraz! Dowiedz się, za jakie witaminy i składniki mineralne podziękuje ci twoja skóra - odkryj produkty spożywcze, które warto włączyć do jadłospisu, aby pomogły odżywić skórę od środka i jednocześnie były świetnym uzupełnieniem codziennej pielęgnacji!

Dlaczego następuje proces starzenia się skóry? Dwie główne teorie

Bardzo często spotykamy się ze stwierdzeniem, że skóra po 25 roku życia zaczyna się widoczniej starzeć, tracąc swoją jędrność i elastyczność. Dzieje się to na skutek zachwiania równowagi między procesami wytwarzania oraz degradacji kolagenu w jej komórkach. Co jest główną przyczyną takiego stanu rzeczy?

  • Pierwsza z teorii (tzw. teoria zaprogramowania) głosi, że cykl życia każdej komórki naszego organizmu jest uwarunkowany na poziomie genowym. Każda z nich ma określoną liczbę replikacji telomeru (tj. fragmentu chromosomu zlokalizowanego na jego końcu, stanowiącego zabezpieczenie przed uszkodzeniem podczas procesu kopiowania), który sam w sobie jest wskaźnikiem jej wieku biologicznego. W procesie ich dzielenia, który w organizmie odbywa się nieustannie, telomer nieznacznie się skraca, co zapewnia ochronę dla komórki, ale też bezpośrednio wpływa na proces starzenia.
  • Druga teoria - stochastyczna - mówi, że starzejemy się dlatego, że w naszych komórkach gromadzą się produkty stresu oksydacyjnego, które je uszkadzają. Za główną przyczynę tego mechanizmu uznaje się kumulowane wolne rodniki. Naturalnie powstają one w procesie oddychania na poziomie komórkowym, jednakże na skutek oddziaływania czynników zewnętrznych, takich jak np. zanieczyszczenie środowiska, zła dieta, promieniowanie UV, alkohol czy tytoń, ich ilość może przeważać nad antyoksydantami, które działają antagonistycznie. Wówczas niszczą one DNA i pozostałe struktury komórek, finalnie doprowadzając do ich całkowitej degradacji.

Wolne rodniki kontra antyoksydanty

Wolne rodniki - w najprostszym tłumaczeniu - są to atomy lub cząsteczki tlenu, które posiadają w swojej budowie atom z niesparowanym elektronem, przy czym - aby nie były szkodliwe - powinny posiadać parzystą liczbę elektronów. Taka sytuacja najczęściej jest skutkiem ubocznym zachodzących przemian tlenowych w mitochondriach połączonych z niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Wolny rodnik, chcąc uzupełnić ten brak, odbiera elektron najbliższej napotkanej komórce, co powoduje powstawanie kolejnych, niekompletnych atomów, czyli kolejnych wolnych rodników. Mają one zdolność wnikania do innych komórek, powodując ich mutację, która powiela się z każdym kolejnym podziałem komórki. W efekcie taka sytuacja staje się widoczna również w obrazie naszej skóry, która staje się coraz bardziej wiotka, traci swoją sprężystość i jest w większym stopniu podatna na działanie grawitacji. Wynika to również z faktu, że

wolne rodniki doprowadzają do uszkodzenia kolagenu, elastyny oraz naczyń krwionośnych w strukturze skóry.

Jednakże komórki nie poddają się bez walki. Posiadają swój własny mechanizm obronny, składający się z szeregu enzymów i przeciwutleniaczy. Te drugie są niezwykle ważne, gdyż mają zdolność oddania brakującego elektronu wolnemu rodnikowi, aby ten nie siał spustoszenia w organizmie. W trosce o piękną skórę, ale także ogólnie o całokształt ciała, warto zadbać o ich jak największy udział w codziennym jadłospisie.

Jedzenie dobre dla cery

To właśnie dietę - o odpowiednich proporcjach składników pokarmowych, pełną warzyw i owoców, produktów bogatych w błonnik oraz zdrowych kwasów tłuszczowych uznaje się za czynnik, na który każdy z nas ma bezpośredni wpływ. Dodatkowe wzbogacenie jej o suplement diety w postaci kolagenu do picia może wspomóc funkcje organizmu.

Tak samo jak w sytuacji, gdy czytasz skład kosmetyku, który chcesz kupić, tak samo przyjrzyj się produktom, które wybierasz podczas zakupów spożywczych. Sprawdzaj je przede wszystkim pod kątem cennych dla skóry witamin i składników mineralnych.
Oto one:

  • Witamina A - pomaga zachować zdrową skórę, odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Znajdziesz ją:
      > w postaci retinolu, który jest dobrze przyswajalny - w wątróbce, mleku, serach, tłustych rybach, żółtku jaj lub
      > w postaci beta-karotenu, który organizm samodzielnie przetwarza na retinol - w czerwonych, pomarańczowych, żółtych oraz zielonych owocach i warzywach np. papryce, pomidorze, marchwi, morelach, szpinaku, sałacie, zielonym groszku.
  • Witamina E - pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i jako pierwsza wytacza swoje działa przeciwko wolnym rodnikom. Jej najbardziej czynną biologicznie postacią jest α-tokoferol. Znajduje się np. w oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, orzechach - migdałach, orzechach włoskich, orzechach laskowych i zielonych warzywach. Razem z witaminą C działa w jednej synergii, jako silny antyoksydant.
  • Witamina C - występuje naturalnie w naszej skórze, ale na skutek promieniowania UV, zanieczyszczeń i dymu papierosowego ulega rozkładowi. Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania skóry. Znajdziesz jej najwięcej w aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki, brokułach i papryce.
  • Kolagen - wraz z elastyną tworzy podstawowy składnik skóry - stanowi 70% masy wszystkich białek skóry. Niestety - z wiekiem produkcja kolagenu maleje, więc warto zadbać o jego uzupełnienie. Naturalnie występuje on w produktach zwierzęcych (w tym w rybach) takich jak kości, ości, skóry i ścięgna, a postaci dań znajdziesz go w galaretach, wywarach z kości i skórek, a także w golonce czy salcesonie. Warto także sięgać po suplementy diety w postaci kolagenu do picia do picia z dodatkowymi składnikami, takimi jak np. jagody acai lub witamina C, która pomaga stymulować jego powstawanie w celu prawidłowego funkcjonowania skóry.
  • Cynk -  pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A. Znajduje się np. w pieczarkach, pestkach dyni, sezamie i pełnoziarnistych przetworach zbożowych.
  • Miedź - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych. Co więcej, przyczynia się do utrzymania prawidłowej pigmentacji skóry i włosów. Znajdziesz ją w takich produktach jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe, arachidowe, wątróbka wieprzowa, płatki owsiane i zielony groszek.
  • Krzem - źródła tego pierwiastka to m.in. płatki owsiane czy kasza jęczmienna.
  • Biotyna (witamina B7) - zwana witaminą piękności z uwagi na to, że pomaga zachować zdrową skórę i włosy. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych. W pożywieniu znajduje się w wątróbce, drożdżach, jajkach czy łososiu.

Warto pamiętać także o nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6. Najwięcej omega-3 znajdziesz w oleju lnianym, makreli i łososiu, a omega-6, oprócz w oleju lnianym, w czarnej porzeczce, winogronach i dyni.

veneo_doppelherz_infografika_1_20200323

 

Źródła:

Magdalena Pisula, Waldemar Placek, Wpływ diety na procesy starzenia skóry, Rozdział 7, str.: 215-222.

Halina Kaczmarek Alina Sionkowska, Wolne rodniki w chemii, biologii i medycynie, UMK Toruń, 2013, str.: 2-3.

Halina Bojarowicz, Anna Płowiec, Wpływ witaminy A na kondycję skóry, Probl Hig Epidemiol 2010, 91(3), str.: 352-356.

Natalia Barnasz, Arkadiusz Dobosz, Witaminy w pigułce. Witamina E, dostęp internetowy: https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/witamina_e.pdf (06.02.2020 r.).

Ewa Kilian-Pięta, Witamina C jako niezbędny składnik dla skóry człowieka oraz czynniki determinujące jej wchłanianie, 2019, str.: 26-27.

Główny Inspektorat Weterynarii, Kolagen i surowce do produkcji kolagenu, dostęp internetowy: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/kolagen (07.02.2020 r.).

Monika Morąg, Agnieszka Burza, Budowa, Właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Healthy Studies and Medicine, nr 2, 2017, str.: 78-87.

Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler, Cynk – pierwiastek zdrowia, Farm Pol, 2014, 70(7), str.: 364-365.

Wszechnica żywieniowa, SGGW, Jakie czynniki wpływają na wygląd naszej skóry? dostęp internetowy: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/slajdy_uroda.pdf (07.02.2020 r.).

Natalia Barnasz, Arkadiusz Dobosz, Witaminy w pigułce. Witamina B7, dostęp internetowy: https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/witamina_b7.pdf (07.02.2020 r.).

Małgorzata Kania-Dobrowolska, Justyna Baraniak, Radosław Kujawski, Marcin Ożarowski, Nutrikosmetyki – nowa podgrupa suplementów diety, Borgis, Post Fitoter 2017; 18(2), str.: 135.

Udostępnij

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?